Surdej

1. dag. 100 g rugmel og 100 ml lunken vand blandes i en skål. 1 time åben og 24 timer dækket af en tallerken i stuetemperatur.

2. dag. 100 g rugmel og 100 ml lunken vand røres i og skålen dækkes som ovenstående i ca. 24 timer.

3. dag. 200 g rugmel og 200 ml lunken vand tilsættes. Gør som 1. og 2. dag.

4. dag. Nu er der 800 g surdej i skålen. De 100 g sættes i køleskabet til næste bagning. Blandes dagen før næste bagning med 300 g rugmel og 300 ml lunkent vand. De oprindelige 700 g surdej bruges til bagning

Rustikt bondebrød med surdej.

  • 20 g gær
  • 350 g hvedemel
  • 300 g rugmel
  • 700 g surdej
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 300 ml lunken vand

Opløs gæren i det lunkne vand og bland det sammen med surdejen. Koriander opløses i lidt
vand og tilsættes. Resten røres i dejen, der æltes godt igennem inden den hviler i ca. en halv time.

Dejen æltes igen og formes i den facon, man ønsker. Hæver endnu en halv time. Pensles med
vand og bages i en forvarmet ovn ved 200 grader i 55-60 min.